Zoek

Wat zoek je precies?

DENK JE ERAAN EEN KAT IN HUIS TE NEMEN?

Een kat in huis maakt je leven zoveel rijker.

Share Perfect Fit Delen
DENK JE ERAAN EEN KAT IN HUIS TE NEMEN?

Een kat in huis maakt je leven zoveel rijker. Katten zijn prettig gezelschap, ze wennen snel aan een nieuwe omgeving en zijn algauw niet zomaar een huisdier, maar echt een volwaardig deel van het gezin. Kortom, het leven is beter met een kat!

Waar moet je nu eigenlijk precies aan denken voordat je een kat in huis neemt?

Een paar dingen om in overweging te nemen

Iedereen in het gezin moet het eens zijn met het besluit om een kat te nemen. Je woont en leeft immers samen, dus moet iedereen zich goed bewust zijn van de vele verantwoordelijkheden die het hebben van een huisdier met zich meebrengt.

Katten kunnen ouder dan 15 jaar worden, dus het besluit om een kat te kopen of te adopteren mag niet te lichtzinnig zijn. Je legt je voor een lange tijd vast, dus je moet hier goed over nadenken en het met het hele gezin doorpraten. Zelfs als de kinderen smeken om een huisdier en ze beloven er zelf voor te zorgen, mag je niet vergeten dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de zorg van een nieuwe kat grotendeels bij jezelf komt te liggen.

Je moet ook goed bedenken of je er wel tijd voor hebt. Katten zijn best makkelijke huisdieren, maar het is ook belangrijk om regelmatig met ze te spelen en tijd met ze door te brengen. Zo voelen ze zich beter en bouw je een band met ze op. Je moet ook zorgen dat je je kat bezighoudt en stimuleert op de momenten dat je niet thuis bent. (Link to P1 or M1 if video not available) Het kan een goed idee zijn om twee katten te nemen als ze veel tijd alleen moeten doorbrengen. Een kat blijft langer mentaal en fysiek actief en blij met een vriendje, waar ze samen mee kan spelen, klimmen en kroelen.

Er is natuurlijk ook het kostenplaatje. Elke kat heeft basisbehoeften zoals voeding, verzorging en bezoekjes aan de dierenarts. Bedenk ook wat voor soort kat het beste bij jezelf en je gezin past. Er zijn veel verschillende kattenrassen, die allemaal hun eigen karaktereigenschappen hebben. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een kat, zoals leeftijd, geslacht en persoonlijkheid. Wat is voor jou de beste keus?

Nu, waar begin je, zodra over dit alles is nagedacht en iedereen uitkijkt naar de komst van een nieuw gezinslid? Wat is de beste plek om een kat te vinden?

Bij een fokker

Professionele fokkers garanderen de herkomst van hun katten en kunnen je dus een zuivere raskat verkopen. Voorbeelden van zuivere rassen zijn Siamese katten, Britse korthaarkatten, Perzische katten, Maine Coon en burmezen. Over het algemeen zijn katten van gerenommeerde fokkers nagekeken op genetische afwijkingen. Dat geeft je zekerheid dat je te maken hebt met een professional die zich inzet voor de gezondheid van zijn katten op de lange termijn.

Erkende fokkers kunnen alle aspecten van de verzorging van een kat bespreken en je helpen bepalen of hun specifieke ras goed bij jou en je gezin past. Je kunt de katten bezoeken en bekijken vooraleer je ze mee naar huis neemt. De fokker staat klaar met raad en daad, ook nadat je je nieuwe kat mee naar huis hebt genomen.

Ga naar de website van de lokale en nationale vereniging van kattenfokkers voor adressen van fokkers in de buurt.

Bij een particulier

Er zijn ook veel mensen die privé huisdieren fokken. Dat kan een uitstekende optie zijn als je een kat neemt van iemand die je kent. Misschien ken je de kat al en heb je het gevoel dat ze goed bij je gezin zou passen. Als je de geschiedenis van een kat al kent, dan kan het makkelijker zijn om haar te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Jij weet immers wat ze het liefst eet en je kunt andere dingen doen die het de kat tijdens de eerste dagen thuis makkelijker maken.

Als je een kat koopt bij een particulier die je niet kent, dan is het heel belangrijk dat je vooraf de kat bezoekt en er tijd mee doorbrengt om haar te leren kennen, voordat je haar mee naar huis neemt. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de kat en haar geschiedenis.

Ongeacht de voorgeschiedenis of de huidige situatie van een kat die je op een leeftijd van 8 tot 12 weken adopteert, ze krijgt in elk geval meer dan voldoende tijd om te wennen en zich aan te passen aan haar nieuwe thuis. Zelfs wilde katjes kunnen, met een beetje aandacht en geduld, geliefde leden van het gezin worden.

Katten uit een asiel of een dierenvereniging

Een kat adopteren bij een dierenasiel of een vereniging voor dierenbescherming is natuurlijk de ultieme goede daad.

In het asiel zijn er vaak tal van verschillende katten, van de meest uiteenlopende rassen, leeftijden en persoonlijkheden. De vrijwilligers die er werken, kennen de dieren en kunnen je adviseren over welke kat het beste bij jouw gezin past.

Katten uit een asiel zijn vaak al gevaccineerd, onderzocht door een dierenarts en gesteriliseerd of gecastreerd.

Waar je ook naartoe gaat voor een nieuwe kat, vertrouw op je gevoel. Het hebben van een huisdier gaat vooral om vriendschap en liefde, dus als je een kat tegenkomt waar je meteen verliefd op bent, dan is dat waarschijnlijk de ware!

Vereiste documenten

Welke keuze je ook maakt, vergeet niet om bij de vorige eigenaar te vragen naar de volgende belangrijke documenten:

  • een rekening of bewijs van de wisseling van eigenaar, omdat dat mogelijk vereist is om de identificatiechip van je kat te registreren
  • de originele microchip
  • een certificaat van de dierenarts of een huisdierenpaspoort
  • een geboortebewijs als het om een raskat gaat
  • basisgegevens over de kat en info over wat ze nodig heeft of leuk vindt

Vraag ook om wat voedsel mee te krijgen dat de kat gewend is. Als een kat in de eerste dagen thuis haar vertrouwde eten krijgt, dan wordt de overgang des te makkelijker.

Verantwoordelijke eigenaar

Als je eenmaal een nieuwe kat gekozen hebt en haar mee naar huis hebt genomen (Link to MM1bis), dan kun je haar stap voor stap laten wennen aan haar nieuwe omgeving, zodat ze een lang en gelukkig leven bij jou thuis kan leiden.

Op onze site kun je verder ook bijzonder nuttige informatie vinden om je te helpen in je nieuwe leven als kattenbaasje. Zo is er bijvoorbeeld het artikel over de vele voordelen van een kat in huis (Link to MM4:), heel wat info over de voeding voor je kat (Link to F2), manieren om haar binnenshuis goed gedrag aan te leren (Link to MM3) en zoveel meer.

Hoe meer je weet over wat het betekent een kat te hebben, hoe beter je zult begrijpen wat ze nodig heeft. Het zal ook makkelijker zijn haar een goed leven te geven en met haar een warme band op te bouwen.

Een vriend voor het leven

Een kat in je leven verwelkomen is een geweldige beslissing. Katten zijn al duizenden jaren onze maatjes en het is bewezen dat een kat in huis hebben helpt bij het verminderen van stress, bij de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen en het algemeen gevoel van welbehagen (Link to MM4). Met een kat ben je verzekerd van jarenlange vriendschap.

Net als de vraag óf je een kat wilt nemen, is ook de beslissing wáár je haar haalt een belangrijke keuze waar je goed moet over nadenken. Informeer zo veel mogelijk naar de verschillende mogelijkheden in je buurt en wat voor soort kat het beste bij je past. Als je die beslissing eenmaal hebt genomen, kun je samen met je kat van het leven genieten. Het kan het begin zijn van een prachtige vriendschap!

Title for buy online

text