Zoek

Wat zoek je precies?

UW KAT NAAR BUITEN LATEN GAAN OF HAAR BINNEN HOUDEN HOE MAAKT U DE BESTE KEUZE?

Kiezen om uw kat naar buiten te laten of haar binnen te houden is vaak een lastige beslissing voor zowel nieuwe als ervaren katteneigenaren.

Share Perfect Fit Delen
UW KAT NAAR BUITEN LATEN GAAN OF HAAR BINNEN HOUDEN HOE MAAKT U DE BESTE KEUZE?

Kiezen om uw kat naar buiten te laten of haar binnen te houden is vaak een lastige beslissing voor zowel nieuwe als ervaren katteneigenaren.

Of uw nieuwe gezinslid nu een jonge kitten is of een volwassen zelfverzekerde kat, de kans bestaat dat u uiteindelijk zult worstelen met de vraag: Moet ik mijn kat naar buiten laten gaan of hem binnenhouden? En aangezien een goede vraag vaak tot een andere vraag leidt, kunt u zichzelf net zo goed meteen een paar gerelateerde vragen stellen, zoals: Wat zijn de voordelen van buiten zijn voor mijn kat? Wat zijn de risico's van mijn kat naar buiten laten? Kan ik mijn binnenkat naar buiten laten? Kan mijn kat gelukkig zijn binnenshuis? Wat zijn de voor- en nadelen van een binnenshuis leven? Moet een kitten naar buiten mogen?

Er is hoe dan ook geen reden tot paniek. Met een klein beetje voorbereiding en nadenken hoeven deze vragen niet heel lastig te zijn. Graag hepen wij u bij het maken van een weloverwogen beslissing. Een beslissing die bovenal het beste is voor het welzijn van uw kat en tegelijkertijd een beslissing is waar u mee kunt leven. Wij stellen voor om te kijken naar de meest voorkomende problemen met betrekking tot binnen- versus buitenkatten.

Het respecteren van de individuele persoonlijkheid en behoeften van uw kat

Allereerst is, net als bij mensen, elke kat verschillend met elk haar eigen persoonlijkheid en voorkeuren. Dus wat het beste is voor de ene kat hoeft niet perse het juiste te zijn voor uw kat. Als u bijvoorbeeld een zwerfkat heeft geadopteerd die haar leven dwalend heeft doorgebracht, zal zij waarschijnlijk staan te springen om naar buiten te gaan. Aan de andere kant zal uw kat als deze eerder traumatische ervaringen heeft gehad met andere dieren, wellicht wat terughoudend zijn om opnieuw de stap naar buiten te wagen. Een jonge kitten die nog nooit buiten uw huis is geweest, kan al dan niet de aantrekkingskracht van het buitenleven voelen. Ten tweede, er is geen "goed" of "fout" in de binnen-buiten-discussie. Zowel binnen- als buitenkatten kunnen volledige, bevredigende en gelukkige levens leiden mits u een aantal praktische stappen neemt om de binnen- of buitenomgeving van uw kat zo veilig en stimulerend mogelijk te maken.

De roep van de “vrije natuur” en uw kat

Veel katten zullen naar buiten willen, zeker nadat ze een keer van de vrijheid van het buitenleven hebben kunnen proeven, terwijl andere katten timide en ronduit achterdochtig kunnen zijn om zich in een onbekende omgeving te wagen vol met onbekende ervaringen.

Dat gezegd hebbende, zijn katten over het algemeen nieuwsgierig en ontdekkend. Katten zijn gemakkelijk geïntrigeerd en geprikkeld door de talloze fascinerende geluiden, smaken, texturen en geuren die ze tegen kunnen komen buiten, zoals insecten, het spel van licht en schaduw, vogels en planten. Dus als uw kat geïnteresseerd lijkt om zich buiten te wagen, of lang voor de deur wacht, is het de moeite waard om de potentiële voor- en nadelen van het buitenleven te overwegen.

Wat zijn de voordelen van uw kat naar buiten laten gaan?

 • Buitenkatten hebben zonder enige twijfel meer mogelijkheden om fysieke activiteiten te ondernemen zoals klimmen, rennen of verkennen. Door in alle vrijheid rond te kunnen dwalen of simpelweg een beperkte buitenruimte te kunnen ontdekken, heeft uw kat minder kans om dikker te worden
 • Buiten heeft uw kat alle vrijheid om zich in te laten met haar instinctieve gedrag zoals krabben, wat u wellicht binnenshuis niet erg op prijs stelt op uw meubilair of gloednieuwe gordijnen.
 • De buitenomgeving biedt ontelbaar veel mogelijkheden voor uw nieuwsgierige kat om een wijdere omgeving te ontdekken en nieuwe plekken, geuren, smaken, texturen en ervaringen tegen te komen.
 • U kunt een natuurlijke kattenbak creëren voor uw kat in een beschermd gebied van de tuin voor regenachtige dagen en ’s nachts, ter aanvulling op haar gebruikelijke kattenbak binnen.
 • Ze kan het wellicht ook leuk vinden om haar eigen hoekje in de tuin te hebben met hoog gras om zich in te verstoppen en in te rollen.

Wat zijn de risico’s van het naar buiten laten van uw kat?

 • Auto's vormen één van de grootste risico's voor uw kat buitenshuis. Drukke wegen zijn in het bijzonder gevaarlijk, maar een kat kan ook verrast worden en gewond raken op een stille landweg.
 • Katten lopen ook risico door zich onder de motorkap van een auto te verschuilen.
 • Uw kat kan wellicht te ver weglopen en verdwaald raken. Vermijd echter het gebruik van een halsband om elk risico van verstikking uit te sluiten. Een goed alternatief is een goed passende, veilige ‘break-free’ halsband met een identificatieplaatje.
 • Afhankelijk van waar u woont, kunnen andere dieren, zoals vossen, honden en eventueel agressieve, rivaliserende katten ook een mogelijke dreiging zijn voor uw kat.
 • Buitenkatten lopen veel meer risico op het oplopen van besmettelijke ziektes, met name door het vechten met andere katten. Veelvoorkomende serieuze ziektes zijn onder andere Leucose, kattenaids, abcessen en infecties van de bovenste luchtwegen.
 • Giftige substanties, zoals slakkenkorrels, antivries of rattengif zijn eveneens gevaarlijk.
 • Sommige veelvoorkomende planten en bloemen, zoals lelies of kerststerren zijn giftig voor uw kat.
 • Uw kat kan vast komen te zitten in iemands garage of schuur.
 • Buiten wordt uw kat meer blootgesteld aan veelvoorkomende parasieten, zoals teken en wormen.

Er zijn veel duidelijke voordelen van het naar buiten laten van uw kat, zoals extra fysieke activiteit, natuurlijke prikkelingen en als uitlaatklep voor instinctief kattengedrag. Echter zijn er ook zeker risico's. Hier vallen onder meer auto's, andere dieren, ziektes, parasieten en giftige chemische producten of planten onder.

Het beoordelen van de potentiële buitenomgeving van uw kat

Het is belangrijk om zorgvuldig na te denken over de directe buitenomgeving van uw kat. U moet uzelf een aantal basisvragen stellen zoals: Hoe ver ben ik verwijderd van de dichtstbijzijnde weg? Wat voor soort planten groeien er in mijn tuin? Hebben de buren honden? Hoe ziet het gezinsrooster eruit? Is er iemand thuis om mijn kat binnen te laten als zij zich bedreigd voelt of moet ze dan buiten blijven? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om uzelf te stellen indien u deze belangrijke levensstijlverandering voor uw kat overweegt.

Ervoor kiezen om mijn kat naar buiten te laten

Zodra u de voor- en nadelen van het naar buiten laten van uw kat heeft afgewogen, kunt u besluiten dat uw kat de buitenwereld mag verkennen. Er zijn een aantal praktische dingen die u kunt doen om de buitenervaring van uw kat te optimaliseren en hem gezond en veilig te houden.

Tips voor het minimaliseren van de risico’s voor uw buitenkat

 • Zorg ervoor dat uw kat alle benodigde vaccinaties heeft.
 • Behandel uw kat regelmatig met vlooien-, teken- en wormenmedicatie.
 • Voorzie uw kat van een microchip. Een microchip is een permanente vorm van identificatie. Als uw geliefde metgezel verdwaald raakt of te ver van huis wegloopt, kan zij veel makkelijker worden teruggevonden als ze een microchip heeft.
 • Laat uw kat steriliseren. Dit zou moeten voorkomen dat ze te ver wegloopt.
 • Als u dicht bij een weg woont, probeer uw kat dan niet tijdens drukke verkeersmomenten/spitsuren naar buiten te laten.
 • Probeer haar aan te moedigen naar binnen te komen bij zonsondergang. Katten lopen 's nachts meer risico, wanneer ze verblind kunnen worden door de koplampen van auto's.
 • Praat met uw buren. Controleer of uw kat haar behoeften doet in de tuin van de buren. Zorg ervoor dat uw kat zowel een toegankelijke kattenbak binnenshuis als buitenshuis heeft. Zorg ervoor dat deze schoon gehouden wordt en dat deze zich op een plek bevindt waar uw kat zich veilig voelt.
 • Als u niet veel thuis bent overdag om uw kat naar binnen te laten, overweeg dan om een kattenluikje te plaatsen. Kattenluikjes met een microchip zijn ontwikkeld om te voorkomen dat andere katten uw huis binnenkomen.
 • Verwijder alle mogelijke gevaarlijke chemische producten uit uw tuin en controleer bij uw buren welke producten zij eventueel gebruiken
 • Zorg ervoor dat, indien mogelijk, er geen giftige planten in uw tuin staan waarvan uw kat mogelijk kan eten.
 • Leg een katvriendelijke tuin aan met onder andere lavendel.
 • Overweeg om een tuinomheining aan te leggen die uw kat in staat stelt om naar buiten te gaan zonder te ver rond te dwalen.

Moet ik mijn kitten naar buiten laten?

Als u uw kitten de mogelijkheid wilt geven om de natuur te ontdekken, dan zijn er een paar aanvullende overwegingen om te onthouden. Alhoewel u uw schattige metgezel wellicht graag wat zonlicht en frisse lucht gunt, is er geen reden om te haasten. Vanuit het perspectief van uw kitten biedt uw huis of appartement een groot aantal ontdekkingsmogelijkheden (en mogelijk kattenkwaad), dus de kans is klein dat ze zich binnenshuis zal vervelen tijdens de eerste fases van haar leven. De buitenwereld is inderdaad heel groot, heel spannend en wellicht zelfs een tikkeltje eng voor een kleine kitten. Het is des te belangrijker dat u bepaalde veiligheidsoverwegingen in acht neemt voordat u haar uit uw appartement of huis laat.

Tips over hoe u uw kitten veilig naar buiten kunt laten

 • Bescherm uw kitten tegen besmettelijke ziektes. Laat uw kitten niet naar buiten tot minstens een week nadat zij de eerste vaccinatieronde en vlooien- en wormenbehandeling heeft gehad.
 • Voorzie uw kitten van een microchip voordat u haar naar buiten laat.
 • Controleer of u alle scherpe objecten en giftige substanties uit de tuin heeft verwijderd waar uw kitten mogelijk in kan stappen of die ze mogelijk kan inslikken.
 • Kies een rustige tijd voor het eerste buitenavontuur van uw kat. Controleer of er geen werkzaamheden in de buurt zijn. Harde geluiden kunnen uw kitten laten schrikken.
 • Laat een jonge kitten nooit alleen buiten, ook niet eventjes. Uw katje heeft geen enkele kans om zichzelf te verdedigen tegen een aanval van andere dieren.
 • Ga altijd met uw kitten mee naar buiten, laat haar kort spelen en breng haar dan weer terug naar binnen. Blijf dicht bij uw kitten en onthoud dat kittens zeer snel kunnen bewegen, zeker als ze bang zijn.
 • Indien mogelijk, waarschuw uw directe buren dan dat u uw kat naar buiten laat. Als zij een hond hebben, houd dan een oogje in het zeil als ze elkaar ontmoeten
 • Bedek alle waterbronnen, zoals een fontein of vijver om ervoor te zorgen dat uw kitten er niet invalt. Als u een schutting heeft, blokkeer dan alle gaten.

Uw kat binnenhouden: Zaken die u moet weten

Als u de relatieve voor- en nadelen heeft afgewogen over de buitenomgeving, kunt u besluiten dat het beter is dat zij binnenblijft. Uiteindelijk kunt u het beste beslissen wat goed is voor uw kat gezien uw specifieke leefomgeving en haar behoeften.

Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van zowel de voor- als nadelen van het naar buiten laten gaan van uw kat. U zult zich beter voelen over het maken van een weloverwogen beslissing en het is aannemelijk dat u deze positieve houding overbrengt op uw kat en uw andere gezinsleden. Bovendien, als u zich bewust bent van de potentiële nadelen van het leven van een binnenkat, is het waarschijnlijker dat u enkele van de vele maatregelen treft die helpen om ervoor te zorgen dat uw kat gelukkig, gezond en geprikkeld blijft binnenshuis, gedurende haar hele leven.

Wat zijn de voordelen van uw kat binnenhouden?

 • Uw kat heeft minder kans op het oplopen van besmettelijke ziektes of parasieten. Uw kat kan niet verdwalen of door een auto worden geraakt.
 • Uw kat is veilig voor aanvallen van andere dieren en in het bijzonder van andere katten.

Wat zijn de potentiële nadelen van uw kat binnenhouden?

 • Uw kat kan wellicht gefrustreerd raken als zij zich niet kan inlaten met instinctief gedrag, zoals onbeperkt ontdekken of krabben. De frustratie kan stress genereren bij uw kat en leiden tot gedragsproblemen, zoals het krabben aan, en vernielen van, meubilair of het nalaten de kattenbak te gebruiken en het urineren op plekken waar dit niet de bedoeling is.
 • Binnenshuis heeft uw kat minder mogelijkheden en ruimte voor fysieke activiteit en loopt zij meer risico op gewichtstoename. Sommige katten kunnen verveeld raken wat leidt tot chronische ontstekingsziektes, zoals obesitas, diabetes en artrose.
 • Uw kat zal voor prikkeling meer afhankelijk zijn van u en ze kan het moeilijker vinden om alleen te zijn dan een buitenkat.
 • Het kan lastig zijn om ervoor te zorgen dat uw kat niet buitenkomt, zeker als er kinderen in het huis zijn. Als het uw kat lukt om te ontsnappen, is het aannemelijk dat hij gedesoriënteerd en angstig is buiten.

Het creëren van een veilige, prikkelende, gezonde binnenomgeving voor uw kat

Er zijn een aantal simpele stappen die u kunt ondernemen om een positieve, veilige en prikkelende omgeving te creëren voor uw kat. De meeste hiervan zijn relatief gemakkelijk en goedkoop om op te zetten. Op de lange termijn zullen ze de levenskwaliteit van uw binnenkat sterk verbeteren.

Tips over hoe u de binnenomgeving voor uw kat kunt verrijken:

 • Zorg ervoor dat uw kat een uitlaatklep heeft voor haar instinctieve behoefte om te krabben door zowel verticale als horizontale krabpalen op verschillende plekken in het huis te plaatsen.
 • Probeer het voeren stimulerender te maken. Voedingsspeelgoed voor katten prikkelt uw kat om na te denken, verveling te verminderen en voorziet haar van een beetje extra fysieke activiteit.
 • Installeer een kattenboom om uw metgezel de mogelijkheid te bieden om te klimmen.
 • Creëer zitstokken op vensterbanken waar uw kat een oogje in het zeil kan houden op wat er buiten gebeurt. Houd er echter rekening mee dat ze ook stress kan ervaren als ze en andere kat van buiten naar binnen ziet kijken.
 • Zelfs binnenkatten moeten worden voorzien van een microchip. Als uw kat ontsnapt, zal ze minder voorbereid zijn op de buitenwereld en een microchip zal het gemakkelijk maken om haar te traceren en haar weer met u te verenigen.
 • Verwijder alle mogelijke giftige binnenplanten en creëer een katvriendelijke plantenbak binnenshuis die uw kat wellicht leuk vindt om te ontdekken.
 • Speel zo vaak als mogelijk met uw kat. Er zijn heel veel leuke kattenspeeltjes of ga creatief aan de slag en maak uw eigen kattenspeeltje!

Nu u een overzicht heeft gehad van de belangrijkste punten om over na te denken bij het beslissen over wat het beste is voor uw kat, het binnen- of buitenleven, kunt u veel beter een weloverwogen beslissing nemen die op lange termijn zal werken voor zowel uw kat als voor uzelf. Onthoud dat dit een persoonlijke beslissing is die sterk verbonden is met de persoonlijkheid en het verleden van uw kat alsmede met uw specifieke leefomgeving.

Katten kunnen gelukkig en gezond zijn of ze nu binnen of buiten leven, zolang u maar genoeg aandacht besteedt aan het volledige scala van hun fysieke, psychologische en emotionele behoeften en de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen treft om hen veilig en geprikkeld te houden gedurende de verschillende fases van hun leven.

Title for buy online

text