Zoek

Wat zoek je precies?

HONDENVOEDING VOOR ELKE FASE VAN HET LEVEN VAN PUPPY'S TOT VOLWASSEN HONDEN

Heel zijn leven lang ondergaat je trouwe viervoeter fysieke en gedragsmatige veranderingen.

Share Perfect Fit Delen
HONDENVOEDING VOOR ELKE FASE VAN HET LEVEN VAN PUPPY'S TOT VOLWASSEN HONDEN

Bereid de belangrijke momenten in het leven van je hond voor

Heel zijn leven lang ondergaat je trouwe viervoeter fysieke en gedragsmatige veranderingen. Het zijn allemaal afzonderlijke fasen in zijn leven en ze vereisen de juiste, aangepaste voeding. Van zodra hij gespeend is tot op zijn oude dag, zullen de voedingsbehoeften van je hond constant evolueren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals zijn ras, zijn activiteitsniveau, de precieze groeifase waar hij inzit, zijn omgeving en zijn castratie of sterilisatie.

Je zult samen heel wat leuke momenten beleven, zoals de eerste keer dat je puppy en jij samen in de buurt op verkenning trekken. Natuurlijk zal er ook wat frustratie opduiken, als je bijvoorbeeld merkt dat hij vol enthousiasme je favoriete schoenen aan stukken heeft gebeten. Kapotte schoenen of niet, deze ups en downs zullen jullie band alleen maar versterken.

Een van de belangrijkste fasen in de ontwikkeling van je hond is de overstap van zijn periode als puppy naar volwassenheid. Je kunt je hond helpen die overgang zo vlot en zo gezond mogelijk te maken als je correct omgaat met de fysiologische veranderingen die zich in die periode voordoen en er rekening mee houdt dat je wellicht ook zijn voeding zult moeten aanpassen.

Van puppy tot jonge, opgroeiende hond: wat mag je verwachten?

De jeugdige periode van je hond begint op de leeftijd van 12 tot 16 weken en duurt tot zijn volwassenheid. Tijdens zijn jeugd kan hij al volledig beschikken over al zijn zintuigen en kan hij dus alles zien, horen, voelen, smaken en ruiken. Rond zijn 7de maand verliest hij zijn melktanden en krijgt hij zijn definitieve tanden. Hij kan ook pubergedrag beginnen te vertonen. Hij kan zijn baasje en andere honden gaan uitdagen en alle goede manieren die hij in zijn eerste levensjaar van zijn moeder en baasje geleerd heeft, plots vergeten.

Wanneer bereikt mijn puppy zijn definitieve grootte?

Er is geen duidelijke regel over het ogenblik dat een hond zijn volwassen grootte bereikt.

Het einde van de groeiperiode van je hond hangt hoofdzakelijk af van zijn ras. De kleine en middelgrote rassen bereiken hun volwassen grootte rond de leeftijd van 1 jaar (de dwergrassen zelfs iets vroeger).

De middelgrote rassen doen er tussen 1 jaar en 18 maanden over en bij de grootste honden kan het tot meer dan 2 jaar duren voor ze volgroeid zijn. Ook de groeisnelheid hangt af van de grootte en het ras. Een kleine hond zit bijvoorbeeld al na 4 maanden halverwege zijn groei en na 6 maanden op driekwart. Een grote hond daarentegen zit na 5 maanden halverwege en na 9 maanden op driekwart van zijn groei. Welk ras je hond ook is, in de eerste paar maanden van zijn leven groeit hij pijlsnel. Vergeet daarom niet dat je hond voldoende calorieën nodig heeft om deze ongelooflijke groei waar te maken, ongeacht zijn grootte. Vanaf de leeftijd van zes maanden gaat deze snelle groei echter wat vertragen, vooral bij de grootste honden.

Het WALTHAM®-handboek voor de voeding en verzorging van puppy’s.

Vergeet niet dat puppy’s beter groeien tegen een juist tempo dan tegen een te hoog tempo. Sneller is niet noodzakelijk beter. Puppy’s die te snel groeien, kunnen problemen krijgen met hun botten of overgewicht krijgen, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid. Je puppy heeft inderdaad wel behoefte aan veel en vaak eten, maar kijk er wel mee uit hem niet te overvoeren.

Voor meer informatie over de groeisnelheid van je puppy, zie:

Hoe moet je de groeitabellen voor de groei van puppy’s van het WALTHAM™-centrum lezen.

Hoe kan ik weten of mijn hond intussen volwassen is?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen het einde van de groeifase van je hond en het ogenblik waarop hij volwassen is. Het ogenblik waarop je hond als volwassen beschouwd wordt, hangt af van verscheidene factoren waaronder de geslachtsrijpheid en de maturiteit in gedrag. Wijfjes zijn geslachtsrijp tussen de 6 en 15 maanden, terwijl dat bij mannetjes doorgaans gebeurt tussen de 8 en de 10 maanden. Zelfs al is je reu wel geïnteresseerd in wijfjes, toch wordt hij niet als volwassen beschouwd voor zijn 10 maanden, omdat hij dan nog steeds in volle groei en ontwikkeling is. Vergeet niet dat sterilisatie of castratie kan plaatsvinden voor of na het ogenblik dat je hond geslachtsrijp wordt. Je kunt het best de verschillende mogelijkheden inzake sterilisatie of castratie op tijd bespreken met je dierenarts. Op die manier kun je de beste beslissing nemen voor je hond. Ook al is je hond geslachtsrijp, dat betekent nog niet dat hij rijp of volwassen is als het op gedrag aankomt. De beste manier om uit te maken of je hond volwassen is, is te observeren hoe hij omgaat met andere volwassen honden en na te gaan hoe zijn houding en reacties mettertijd evolueren.

De voedingsbehoeften van mijn puppy: hoe vaak, hoeveel en wát moet ik hem te eten geven?

De voedingsbehoeften van je puppy verschillen sterk van die van een volwassen hond. Aangezien puppy’s heel snel groeien, hebben ze een erg grote energiebehoefte. Ook daar schommelen de precieze cijfers van ras tot ras. Vanaf 8 weken is hij echter volledig gespeend en vanaf dan heeft hij tweemaal zoveel energie per kilo lichaamsgewicht nodig als een volwassen hond.

Je schattige puppy heeft wel maar een kleine maag en moet 4 tot 5 keer per dagen eten om voldaan te zijn en voldoende binnen te krijgen. Zodra hij 10 weken is en zijn groei wat vertraagt, kan hij volstaan met 3 maaltijden per dag en op 6 maanden mag hij stilaan overstappen op 2 maaltijden per dag. Zodra je hond zijn volwassen leeftijd bereikt, blijf je op 2 maaltijden per dag en pas je indien nodig de hoeveelheden aan.

Niet alleen moeten puppy’s vaak eten en in verhouding meer dan volwassen honden, daarnaast hebben ze ook hun eigen voedingsvereisten. Puppy’s hebben behoefte aan voeding die heel wat rijker is aan eiwitten en vetstoffen en een goed evenwicht bevat aan vitaminen en mineralen, met name vitamines D en A, calcium en fosfor. Deze voeding verschaft hun gezonde botten en tanden, een gedegen afweersysteem en voldoende vitaliteit. In tegenstelling tot volwassen honden hebben puppy’s ook nood aan Omega 3-vetzuren (eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur) voor een evenwichtige ontwikkeling. Het is bijgevolg bijzonder belangrijk dat een puppy meteen na het spenen speciaal samengestelde puppyvoeding krijgt tot wanneer hij helemaal volwassen is.

De overstap van puppyvoeding naar voeding voor volwassen honden.

Zodra je viervoeter volwassen is, zoals gezegd na één tot drie jaar, afhankelijk van het ras, is het van essentieel belang zijn voeding aan te passen. Deze aanpassing moet wel rekening houden met de vertraging in zijn groei en eventuele veranderingen in zijn gedrag. Ook al houdt een hond zelfs op latere leeftijd ervan om te spelen, toch zal hij wat bezadigder worden (dat geldt zelfs voor de actiefste puppy’s).  

De voeding van je jonge hond aanpassen is des te belangrijker als hij gesteriliseerd of gecastreerd is. Door sterilisatie of castratie vertraagt de stofwisseling van een hond en krijgt hij meer zin om te eten. Daardoor kan je hond wat minder actief worden en de neiging hebben om wat zwaarder te worden. Vandaar dat het belangrijk is om het gewicht van je hond en de hoeveelheid calorieën die hij te eten rijgt, goed in de gaten te houden. Er wordt ook aanbevolen over te stappen op speciaal samengestelde voeding voor gesteriliseerde of gecastreerde honden of lichte hondenvoeding, minder rijk aan calorieën, maar wel evenwichtig samengesteld. In elk geval raden we aan om erover te praten met je dierenarts.Dat is des te belangrijker als je hond gesteriliseerd of gecastreerd en nog helemaal volgroeid is. Je dierenarts kan advies geven over het soort voeding dat je hond nodig heeft, de manier om de hoeveelheden af te wisselen afhankelijk van de groeifase en de bijzondere behoeften na sterilisatie of castratie.

Help je volwassen hond om in vorm te blijven

Je volwassen hond is niet meer zo onstuimig als vroeger. Daarom is het echt belangrijk om hem telkens wanneer het kan tot beweging aan te zetten. Dit betekent meer gaan wandelen en zorgen voor voldoende speeltijd. Op die manier versterk je de emotionele band met je hond en voorkom je dat hij overgewicht krijgt. Vergeet niet je hond fit én gezond te houden, het gaat niet alleen om hoe je hond eruitziet. Te veel bijkomen en overgewicht krijgen kan leiden tot medische complicaties waaronder verminderde mobiliteit en zelfs een lagere levensverwachting.

Tips voor de overstap van puppyvoeding naar voeding voor volwassen honden.

Vergeet vooral niet dat, net zoals jij zelf je gewoonten hebt voor je koffie en ontbijt, je puppy evenzeer gewend is aan zijn eigen puppyvoeding. Om problemen met de spijsvertering te vermijden, is het belangrijk je puppy niet in één keer maar stapsgewijs over te zetten van puppyvoer op voeding voor volwassen honden. Probeer over een periode van 5 tot 8 dagen telkens wat meer voer voor volwassen honden toe te voegen aan zijn puppyvoer. Voeg om de twee dagen telkens wat meer toe en tegen de achtste dag is de overstap waarschijnlijk gelukt. Ook al is het aan te raden al van bij aanvang voor voldoende afwisseling te zorgen, is dit het ogenblik om het – weliswaar stapsgewijs – eens te proberen, als je het natuurlijk nog niet gedaan hebt. Om te maken dat je puppy en je jongvolwassen hond niet te kieskeurig worden en om hem nieuwe smaken te leren ontdekken, kun je proberen nieuwe smaken en texturen in de voeren in de vorm van natvoer of droogvoer. 

Alle informatie werken

Wellicht kan het vrij moeilijk lijken je viervoeter in elke fase van zijn leven aangepaste voeding voor te schotelen. Er bestaat echter heel wat makkelijk vindbare informatie voor alle liefhebbers van honden. Kijk gewoon uit dat je betrouwbare informatie gebruikt, afkomstig van experten en goedgekeurd door de dierenarts. De voeding van je hond aanpassen is op zich erg belangrijk, maar het is bijna even cruciaal te weten wanneer dat precies te doen en dus advies ter zake in te winnen. Volg van nabij hoe je hond fysiek verandert en hoe zijn gedrag en behoeften veranderen, om zijn welzijn in elke fase van zijn leven te garanderen. 

Title for buy online

text