Zoek

Wat zoek je precies?

EEN NIEUW MENU VOOR JE HOND

Het leven verandert voortdurend en dat geldt ook voor de voedingsbehoeften van je hond.

Share Perfect Fit Delen
EEN NIEUW MENU VOOR JE HOND

Nieuwe voeding voor je hond

Het leven verandert voortdurend en dat geldt ook voor de voedingsbehoeften van je hond.

De verklaring kan liggen in het feit dat je hond een nieuwe fase van zijn leven binnentreedt, zoals de overgang van puppy naar volwassen hond of de komst van een nieuwe hond en dat je hem iets anders te eten voorschotelt. Er kunnen ook gezondheidsredenen zijn om over te stappen op ander voedsel, op aanraden van de dierenarts.

Wat ook de reden moge zijn, er bestaan enkele eenvoudige tips om je hond te helpen in de overstap naar ander voer, zodat het voor hem én voor jou uiteindelijk een aangename ervaring wordt. Het kan tegelijk ook een leermoment zijn, het kan zijn natuurlijke gevoelens van nieuwsgierigheid en enthousiasme aanscherpen en zelfs de band tussen jullie beide versterken.

Laten we even kijken naar de voedingsbehoeften van de verschillende hondensoorten, zodat je weet wat je je hond te eten mag geven, afhankelijk van de levensfase waarin hij zich bevindt. Daarna geven we ook enkele tips om de overgang naar ander voer vlotter te laten verlopen.

Inspelen op de voedingsbehoeften van je hond

Ongeacht hoe jong of hoe oud je hond precies is, hij heeft steeds nood aan volledige en evenwichtige voeding die op zijn behoeften is afgestemd. Wellicht zal je dierenarts beter kunnen uitleggen welke voedingsbehoeften je hond precies heeft, maar hieronder volgt alvast een overzicht van de kenmerken van een volledige en evenwichtige voeding voor een hond in de verschillende fasen van zijn leven.

Puppy's hebben nood aan specifiek samengesteld voer, omdat ze in deze fase van hun leven pijlsnel groeien. Hoewel de energiebehoefte niet dezelfde is voor alle rassen, is het doorgaans wel zo dat pas gespeende puppy's per kilo lichaamsgewicht zowat tweemaal zoveel energie nodig hebben als volwassen honden. Vandaar dat voer voor volwassen honden ontoereikend is voor de energiebehoeften van een puppy en bijgevolg niet voldoende zal zijn in deze snelle groeifase.

Het kan een goede zaak zijn om je puppy een brede waaier aan smaken en soorten voer voor te schotelen, want op die manier is de kans kleiner dat hij op volwassen leeftijd overdreven kieskeurig wordt. Droogvoer afwisselen met natvoer is een uitstekende keuze.

Doordat je puppy een heel kleine maag heeft, moet je hem veel vaker te eten geven, tot wel 6 maal per dag!

Volwassen honden groeien dan wel niet meer, toch hebben ze nood aan een volledig en evenwichtig dieet met alle nodige voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Hun dieet moet aangepast zijn aan hun energiebehoefte, hun levensstijl en de levensfase waarin ze zich bevinden. Dit is des te belangrijker op specifieke momenten zoals na sterilisatie of in bijzondere periodes, zoals tijdens de zwangerschap of tijdens het zogen.

In tegenstelling tot puppy's hebben volwassen honden niet meer zoveel maaltijden per dag nodig - twee is voldoende. Als je viervoeter een goede eter is, dan verdient het aanbeveling hem een mengeling van droogvoer en natvoer te geven. Natvoer bevat immers heel wat minder calorieën dan brokken en daarom kun je hem grotere porties serveren en krijgt hij toch niet te veel calorieën binnen. In elk geval raden wij voor elke verandering in het eetpatroon van je hond eerst te gaan praten met je dierenarts.

Grote rassen en senioren hebben ook nood aan een specifiek, op hun behoeften afgestemd dieet.

Het voedingspatroon van grote rassen moet rekening houden met hun grootte, leeftijd, hun levensstijl en de levensfase waarin ze zich bevinden. Hun voer moet er vooral toe bijdragen dat hun gewrichten gezond blijven en dat ze hun ideale gewicht kunnen behouden.

 

Oudere honden hebben doorgaans minder energie nodig dan jonge honden, dus moet hun eten ook minder calorierijk zijn. Hoeveel je seniorhond precies nodig heeft, zal natuurlijk ook afhangen van zijn levenswijze. Oudere honden die er nog steeds graag op uittrekken en erg actief blijven, zullen vanzelfsprekend meer energie nodig hebben dan honden die met het ouder worden liever op de bank blijven liggen.

Ongeacht in welke levensfase je hond zit, het is ook belangrijk dat zijn eten lekker smaakt. Wat hij laat staan, heeft immers geen enkele voedingswaarde.

Title for buy online

text