Zoek

Wat zoek je precies?

MOET IK DE EETGEWOONTEN VAN MIJN HOND VERANDEREN TIJDENS DE ZOMER?

Je weet hoe belangrijk het is om je hond voedzame en kwaliteitsvolle maaltijden voor te schotelen en hem op regelmatige tijdstippen te doen eten.

Share Perfect Fit Delen
MOET IK DE EETGEWOONTEN VAN MIJN HOND VERANDEREN TIJDENS DE ZOMER?

Je weet hoe belangrijk het is om je hond voedzame en kwaliteitsvolle maaltijden voor te schotelen en hem op regelmatige tijdstippen te doen eten.

Hoe zit het echter tijdens de zomer? Moet je plots zijn eten en zijn gewoonten omgooien?

Afhankelijk van zijn leeftijd, zijn ras en zijn levensstijl kan je viervoeter zich in de zomermaanden weleens anders gaan gedragen. Honden hebben dan immers de neiging om meer uit te rusten en energie te sparen, waardoor hun eetlust gaat verminderen.

Dat is perfect normaal. Zolang zijn gewicht stabiel blijft, hij voldoende drinkt, verfrissing zoekt en regelmatig en voedzame maaltijden te eten krijgt, hoef je je geen zorgen te maken als blijkt dat hij tijdens de zomer wat minder eet. Hij zal eten wat hij nodig heeft en wanneer hij het nodig heeft.

Er is dan ook helemaal niets mis mee om zijn eetgewoonten wat bij te sturen. Als hij minder eet dan gewoonlijk, dan kun je zijn porties gewoon wat kleiner maken. Een andere mogelijkheid is hem 's morgens vroeg of 's avonds wat later te eten geven, wanneer het al wat koeler is. Door zijn spijsvertering gaat zijn lichaamstemperatuur immers de hoogte in, wat

Hoe reageert mijn hond op hoge temperaturen in de zomer?

Onderzoek heeft uitgewezen dat de zogenaamde 'neutrale' temperaturen (in rust, zonder fysieke inspanning) variëren van ras tot ras. Het gaat om de buitentemperaturen waarin je hond geen nood heeft aan actieve temperatuurregeling om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Voor kortharige rassen wordt geschat dat de neutrale temperatuur ligt tussen de 20 en de 25 graden. Voor langharige rassen spreekt men van 15 tot 20 graden en voor rassen zoals de Alaskaanse husky is het zelfs zo'n 10 à 15 graden.

Met andere woorden, als het buiten warmer is dan de neutrale temperatuur van je hond, dan zul je hem ongetwijfeld zien hijgen. Dat is voor honden immers de doeltreffendste manier om hun lichaamstemperatuur te doen dalen. Als gevolg van deze temperatuurregeling kan zijn energiepeil omlaag gaan en kan hij ook minder zin hebben om te eten. Zorg er in elk geval voor dat hij bij schoon, vers water kan en geef hem bij voorkeur te eten op de koelste ogenblikken van de dag ('s ochtends of 's avonds).

Natuurlijk hebben ook zijn leeftijd en zijn levensstijl een zeker effect. De actiefste honden zullen meer eten nodig hebben, omdat ze zoveel energie verbranden.

Wat moet ik doen als mijn hond overmatig hijgt?

Ook al kunnen honden zich goed aanpassen aan temperatuurverschillen, toch kan de hitte hen best wel zwaar vallen. Ze regelen hun temperatuur hoofdzakelijk via hun ademhaling. Ze ademen met waterdamp verzadigde warm lucht uit en ademen de frissere lucht in om zo hun lichaamstemperatuur te doen dalen.

De mate waarin je hond hijgt, is een goede maatstaf om te bepalen of hij zich goed voelt. Als je hond zich bevindt in een bij zonder warme omgeving, dan kan zijn hijgen zelfs helemaal nutteloos zijn, aangezien hij de uitgeademde warme lucht niet met frisse lucht kan vervangen. Hierdoor dreigt hij bevangen te raken door de hitte.

Op de echt hete dagen, wanneer het zo'n 35-40 graden warm is, de luchtvochtigheid boven de 80% uitkomt en er geen zuchtje wind is, moet je de ademhaling van je hond goed in de gaten houden. Als hij het moeilijk lijkt te hebben, doe dan het nodige om zijn lichaamstemperatuur te verlagen: zorg voor een zwempartij of een bad, verlucht de kamer en geef hem vooral genoeg water te drinken.

Tijdens de warme dagen zijn er enkele dingen die je kunt doen om het je hond comfortabeler te maken en hem gezond te houden.

Voldoende water en natvoeding

In de zomermaanden is het van levensbelang voor je hond om zijn vochtbalans op peil te houden. Er bestaan verschillende manieren om hem te helpen voldoende te drinken en in goede gezondheid te blijven.

In de zomermaanden is het van levensbelang voor je hond om zijn vochtbalans op peil te houden. Er bestaan verschillende manieren om hem te helpen voldoende te drinken en in goede gezondheid te blijven.

Natvoer bevat meer vocht dan brokjes en is daarom de perfecte keus voor de zomermaanden, zeker voor kleine en middelgrote honden, die af en toe de neiging hebben om te weinig te drinken. Dankzij het hogere vochtgehalte zal je hond ook door te eten beter gehydrateerd blijven. Natvoer kan doorgaans overigens langer bewaard worden dan brokken, waardoor het een duurzamere en aantrekkelijke optie is tijdens de zomermaanden.

Je kunt aan zijn natvoer ook nog wat extra water toevoegen om zeker te zijn dat hij voldoende vocht binnenkrijgt.

Waarop moet ik letten voor ik mijn hond te eten geef in de zomer?

Zorg ervoor dat je hond kan eten op een goed verluchte plek met voldoende schaduw. Wacht altijd tot hij rustig is en het niet te warm heeft voor je hem te eten geeft. Hij zal er des te meer van genieten. Honden die het te warm hebben en nerveus zijn, hebben de neiging hun eten naar binnen te schrokken, wat een effect kan hebben op hun spijsvertering en last kan veroorzaken.

Misschien is het ook nodig wat te schuiven met de uren waarop hij zijn beweging krijgt. 's Ochtends vroeg of 's avonds laat naar buiten gaan voor een wandeling voorkomt dat hij door de hitte bevangen raakt en zijn zin in voedsel helemaal verliest.

Houd zoals steeds je hond goed in de gaten. Niemand kent hem beter dan jij. Als hij minder levendig is en wat futloos oogt, laat hem dan beter even checken bij de dierenarts. Verwacht vooral niet te veel van je hond als het echt warm is. Het is volkomen normaal dat hij de warmte mijdt en liever in de schaduw gaat rusten tot de zon ondergaat en de lucht wat frisser wordt.

Zolang zijn gewicht stabiel blijft, hij voldoende drinkt, verfrissing zoekt en regelmatig en gezond eet, mag je gerust zijn dat hij een geweldige zomer zal hebben. Zeker als hij bovendien meer tijd met zijn baasje mag doorbrengen!

Title for buy online

text