Zoek

Wat zoek je precies?

EEN NIEUW MENU VOOR JE HOND

Het leven verandert voortdurend en dat geldt ook voor de voedingsbehoeften van je hond.

Share Perfect Fit Delen
EEN NIEUW MENU VOOR JE HOND

Nieuwe voeding voor je hond

Het leven verandert voortdurend en dat geldt ook voor de voedingsbehoeften van je hond.

De verklaring kan liggen in het feit dat je hond een nieuwe fase van zijn leven binnentreedt, zoals de overgang van puppy naar volwassen hond of de komst van een nieuwe hond (Een nieuwe hond in huis) en dat je hem iets anders te eten voorschotelt. Er kunnen ook gezondheidsredenen zijn om over te stappen op ander voedsel, op aanraden van de dierenarts.

Wat ook de reden moge zijn, er bestaan enkele eenvoudige tips om je hond te helpen in de overstap naar ander voer, zodat het voor hem én voor jou uiteindelijk een aangename ervaring wordt. Het kan tegelijk ook een leermoment zijn, het kan zijn natuurlijke gevoelens van nieuwsgierigheid en enthousiasme aanscherpen en zelfs de band tussen jullie beide versterken.

Laten we even kijken naar de voedingsbehoeften van de verschillende hondensoorten, zodat je weet wat je je hond te eten mag geven, afhankelijk van de levensfase waarin hij zich bevindt. Daarna geven we ook enkele tips om de overgang naar ander voer vlotter te laten verlopen.

Inspelen op de voedingsbehoeften van je hond

Ongeacht hoe jong of hoe oud je hond precies is, hij heeft steeds nood aan volledige en evenwichtige voeding die op zijn behoeften is afgestemd. Wellicht zal je dierenarts beter kunnen uitleggen welke voedingsbehoeften je hond precies heeft, maar hieronder volgt alvast een overzicht van de kenmerken van een volledige en evenwichtige voeding voor een hond in de verschillende fasen van zijn leven.

Puppy's hebben nood aan specifiek samengesteld voer, omdat ze in deze fase van hun leven pijlsnel groeien. Hoewel de energiebehoefte niet dezelfde is voor alle rassen, is het doorgaans wel zo dat pas gespeende puppy's per kilo lichaamsgewicht zowat tweemaal zoveel energie nodig hebben als volwassen honden. Vandaar dat voer voor volwassen honden ontoereikend is voor de energiebehoeften van een puppy en bijgevolg niet voldoende zal zijn in deze snelle groeifase.

Het kan een goede zaak zijn om je puppy een brede waaier aan smaken en soorten voer voor te schotelen, want op die manier is de kans kleiner dat hij op volwassen leeftijd overdreven kieskeurig wordt. Droogvoer afwisselen met natvoer is een uitstekende keuze.

 

Volwassen honden groeien dan wel niet meer, toch hebben ze nood aan een volledig en evenwichtig dieet met alle nodige voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Hun dieet moet aangepast zijn aan hun energiebehoefte, hun levensstijl en de levensfase waarin ze zich bevinden. Dit is des te belangrijker op specifieke momenten zoals na sterilisatie of in bijzondere periodes, zoals tijdens de zwangerschap of tijdens het zogen.

In tegenstelling tot puppy's hebben volwassen honden niet meer zoveel maaltijden per dag nodig - twee is voldoende. Als je viervoeter een goede eter is, dan verdient het aanbeveling hem een mengeling van droogvoer en natvoer te geven. Natvoer bevat immers heel wat minder calorieën dan brokken en daarom kun je hem grotere porties serveren en krijgt hij toch niet te veel calorieën binnen. In elk geval raden wij voor elke verandering in het eetpatroon van je hond eerst te gaan praten met je dierenarts.

Grote rassen en senioren hebben ook nood aan een specifiek, op hun behoeften afgestemd dieet.

Het voedingspatroon van grote rassen moet rekening houden met hun grootte, leeftijd, hun levensstijl en de levensfase waarin ze zich bevinden. Hun voer moet er vooral toe bijdragen dat hun gewrichten gezond blijven en dat ze hun ideale gewicht kunnen behouden.

Oudere honden hebben doorgaans minder energie nodig dan jonge honden, dus moet hun eten ook minder calorierijk zijn. Hoeveel je seniorhond precies nodig heeft, zal natuurlijk ook afhangen van zijn levenswijze. Oudere honden die er nog steeds graag op uittrekken en erg actief blijven, zullen vanzelfsprekend meer energie nodig hebben dan honden die met het ouder worden liever op de bank blijven liggen.

Ongeacht in welke levensfase je hond zit, het is ook belangrijk dat zijn eten lekker smaakt. Wat hij laat staan, heeft immers geen enkele voedingswaarde.

Wanneer overstappen van puppyvoer naar voer voor volwassen honden?

Verschillende grootte betekent voor een hond ook verschillend groeiritme en daardoor worden ze niet allemaal op hetzelfde ogenblik volwassen. Algemeen gesproken bereikt een minihond (tussen 1 en 10 kilo volwassen gewicht), zoals een Yorkshire terriër of een chihuahua, zijn volwassen grootte in minder dan een jaar, terwijl de grootste rassen, zoals Duitse doggen of newfoundlanders, er tot twee jaar kunnen over doen.

Zelfs wanneer je puppy zijn volwassen gewicht bereikt, blijft hij nog doorgroeien en zich verder ontwikkelen en zal het nog enige tijd vergen alvorens hij goed en wel als volwassen hond beschouwd wordt.

Over de leeftijd waarop een hond volwassen is en de optimale groeicurve voor honden zijn verre van alle onderzoekers het eens. Onderstaande tabel geeft de groeicurve bij benadering weer voor de verschillende rasgroottes.

 

Percentage van het volwassen gewicht

Leeftijd in maanden

Volwassen gewicht kleine/medium rassen

<25Kg

Volwassen gewicht

grote rassen

25-45Kg

Volwassen gewicht

zeer grote rassen

>45Kg

       

1

9%

7%

6%

2

22%

20%

14%

3

37%

35%

26%

4

52%

48%

38%

5

61%

57%

49%

6

70%

65%

60%

9

83%

77%

70%

12

95%

88%

80%

15

Volwassen

94%

90%

18

Volwassen

100%

100%

21

Volwassen

Volwassen

Volwassen

 

Tabel 1: Aanbevelingen inzake groeicurves voor verschillende hondengroottes. Aanpassing van NRC (2006). (1 kg=2,2 lb)

Bron: WALTHAM-centrum voor diervoeding. https://www.waltham.com/resources/

Verandering van voer voor je hond

Als je een puppy of een nieuwe hond in huis hebt, of een volwassen hond die voor een nieuwe fase in zijn leven staat, dan zijn er een paar tips die je kunt toepassen om de overstap naar nieuw voer zo vlot mogelijk te laten verlopen, zodat ook de hond er een positief gevoel aan overhoudt.

Eerst en vooral, doe het rustig aan! Je hond heeft wellicht tijd nodig om zich aan te passen aan de wijziging van zijn routine.

Zelfs al lijkt je hond zijn nieuwe voer makkelijk te aanvaarden, dan nog is het van belang zijn spijsverteringsstelsel de nodige tijd te geven om zich aan het nieuwe voer aan te passen.

Begin met kleine hoeveelheden nieuw voer in zijn gebruikelijke portie, over een periode van vijf tot zeven dagen.

In het begin vervang je zo'n 20% van zijn gebruikelijke kost door het nieuwe voer en meng je alles goed dooreen. Drijf de dosis vervolgens beetje bij beetje op, totdat je hond alleen nog het nieuwe voer te eten krijgt.

Zorg er steeds voor dat je hond te allen tijde toegang heeft tot schoon drinkwater tijdens de overstap.

Wat als mijn hond niet houdt van zijn nieuwe voer?

Sommige honden zullen meer tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de smaak van het nieuwe voer. Als je hond eten in zijn bak laat staan, maar wel gezond is en op gewicht blijft, dan kun je er toch op een vrij eenvoudige manier toe aanzetten om zijn nieuwe voer te proberen.

Als hij zijn eten laat staan, neem zijn eetbak dan weg voor een tweetal uur en geef hem pas nadien terug. Raakt hij zijn eten in de daarop volgende tien minuten nog steeds niet aan, neem de bak dan opnieuw weg. Doe dat meermaals indien nodig en geef hem in tussentijd niets anders te eten.

Hij zal al gauw begrijpen dat het eten in zijn bak het enige is en als hij honger heeft, dan zal hij het wel opeten.

Houd natuurlijk zijn gewicht en zijn algemene gezondheidstoestand in de gaten tijdens deze overgangsperiode en stap bij twijfel steeds naar de dierenarts.

Wat je hem te eten geeft, is bepalend voor je hond

Lekker eten is niet alleen van essentieel belang voor het welzijn en de gezondheid van je hond, het verschaft hem natuurlijk ook het nodige plezier.

Daarom is voedertijd dan ook een uitgelezen kans om het vertrouwen van je hond op te bouwen, zeker tijdens deze overgangsperiode.

Op die manier leert hij dat je bekommerd bent om zijn basisbehoeften, maar ook dat hij zich kan aanpassen aan nieuwe situaties, die bovendien nog eens leuk en aangenaam kunnen zijn ook.

Waar het allemaal mee begint, is dat je je hond een volledige, evenwichtige, voedzame en lekkere maaltijd voorschotelt, aangepast aan de levensfase waarin hij zich bevindt. Als dan blijkt dat je mettertijd veranderingen moet aanbrengen in de voeding van je hond, pak het dan op een positieve manier aan, met liefde en het nodige geduld. Je hond zal zich wel aanpassen en zijn etenstijd wordt telkens een van de hoogtepunten van de dag, zowel voor hem als voor jou!

Title for buy online

text