Zoek

Wat zoek je precies?

HOE VOOR PASGEBOREN NIET-GESPEENDE KITTENS TE ZORGEN

Pasgeboren kittens zijn niet in staat om te horen of zien en zijn geheel afhankelijk van moedermelk voor hun voeding. 

Share Perfect Fit Delen
HOE VOOR PASGEBOREN NIET-GESPEENDE KITTENS TE ZORGEN

Pasgeboren kittens zijn niet in staat om te horen of zien en zijn geheel afhankelijk van moedermelk voor hun voeding. Vanaf 4 weken zullen ze langzaamaan vast voedsel gaan eten, en na acht weken zijn ze volledig gespeend. De moeder is ook dag en nacht bezig om haar kittens te beschermen, warm en schoon te houden, ze standaard sociale vaardigheden te leren en ze te helpen ontlasten tijdens de eerste drie weken. Maar wanneer u achtergelaten kittens tegenkomt, of wanneer uw kat niet in staat is om voor haar nest te zorgen, zult u wellicht zelf voor de kittens moeten zorgen. In dit geval zult u heel snel moeten inspringen, zeker als de ogen van uw kittens nog gesloten zijn, wat betekent dat de kittens minder dan twee weken oud zijn. Het overnemen van de rol van moederkat is een fulltime baan en vereist veel zorg en geduld, vooral gedurende de eerste vier weken. Het kan echter ook heel bevredigend zijn. Volg de praktische richtlijnen van PERFECT FITT over het verzorgen van niet-gespeende kittens, om uw kleine katachtigen op te laten groeien tot gelukkige, gezonde katten!

Wat u als eerst moet doen: uw kittens warm en comfortabel maken

Als de moeder er niet is, is het belangrijk om uw pasgeboren kittens warm te houden, aangezien ze zelf nog niet in staat zijn om hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Daardoor kunnen ze gemakkelijk onderkoeld raken. Om er zeker van te zijn dat uw kittens het warm genoeg hebben is het belangrijk dat ze in een stille kamer zijn zonder eventuele tocht. Houd de kamertemperatuur rond de 25°C. U kunt een knus bed voor ze maken van kartonnen dozen bekleed met dekens, of schaf een kant-en-klaar kittenbed aan. U kunt een infraroodlicht of een kruik ingewikkeld in stof gebruiken om hun bedje te verwarmen. Maar zorg ervoor dat het geen direct contact met de kittens maakt.

Herinnering: indien de ogen van uw kittens nog gesloten of deels open zijn, is deze fase zelfs nog belangrijker. Breng ze zodra ze opgewarmd zijn direct naar de dierenarts.

 

Ten tweede: bepalen hoe oud kittens zijn

Zodra uw kittens binnen zijn op een warme, droge plek, probeer dan te bepalen hoe oud ze zijn. Afhankelijk van hun leeftijd, hebben kittens verschillende behoeftes. Er zijn een aantal dingen waar u naar kunt kijken die kunnen helpen:

  • Gedurende de eerste week zijn de ogen van kittens dicht, het openen begint vanaf een week tot 10 dagen oud. Ergens tussen de 2 en 3 weken, zouden hun ogen uiteindelijk helemaal open moeten zijn.
  • De eerste tanden van een kitten (ook wel “melktanden” genoemd) komen door rond de 3 weken, waarbij de eerste hoektanden na 3 tot 4 weken verschijnen. Na 6 tot 7 weken zijn alle 26 melktanden normaal gesproken doorgekomen.

Als u echter niet zeker weet hoe oud uw kittens zijn, vraag het dan aan uw dierenarts. Het is hoe dan ook heel belangrijk dat u ze zo snel mogelijk door de dierenarts laat nakijken zodat hij/zij hun algemene gezondheid en aanbevolen behandeling kan beoordelen, indien nodig.

Ten derde: op voeding focussen

  • Wat eten niet-gespeende kittens?

    Ondertussen zullen uw kittens waarschijnlijk heel veel honger hebben, en het aan u laten weten dat hun kleine maagjes leeg zijn door meelijwekkend te miauwen. Ga hierdoor nu niet overhaasten door ze een kommetje melk of kattenvoeding te geven, dit zal ze eerder slecht dan goed doen.

    Onder normale omstandigheden, heeft een kitten enkel en alleen moedermelk nodig vanaf haar geboorte totdat ze vier weken oud is. Tot dan dienen uw kittens geen vast voedsel te eten. Als ze jonger dan vier weken oud zijn, zult u ze de fles moeten geven met vervangende kittenmelk-flesvoeding. Vraag uw dierenarts naar de beste flesvoeding voor hen. Volg vervolgens de aanbevolen hoeveelheid melk en voedingsfrequentie die op de verpakking staat aangegeven.

  • Hoe een kitten de fles te geven

    Zodra u een fles met vervangende kittenmelk flesvoeding heeft gemaakt, warm het dan lichtjes op door het onder warm water te houden of in een glas warm water te zetten. Leg uw katje op haar buik en open haar mond voorzichtig met uw vinger om de speen erin te stoppen. Houd de fles in een hoek van 45 graden om te voorkomen dat uw kitten lucht binnenkrijgt tegelijk met de flesvoeding. Als het erop lijkt dat ze problemen heeft met de fles, kunt u proberen om een pipet of injectienaald te gebruiken. Zodra ze klaar is, neem dan een warme, vochtige doek om haar gezicht schoon te maken.

    Een pasgeboren kitten kan in het begin wel 6 tot 8 keer per dag moeten eten, na de eerste 2 weken wordt dit minder vaak. Maakt u zich geen zorgen: u zult waarschijnlijk snel weten wanneer ze honger hebben, aangezien een hongerige kitten erg luid kan zijn! Probeer om de voedingstijd ontspannend te maken voor iedereen, door te voederen op een rustige plek en ervoor te zorgen dat u zelf ook comfortabel bent. Als de kittens u ‘s nachts wakker maken, houd dan in gedachte dat de kittens uiteindelijk door zullen slapen. Probeer een manier te vinden om regelmatig en accuraat de kittens te wegen, om ervoor te zorgen dat ze op een juiste manier in gewicht toenemen (zie onze aanbevolen gewichtstabel).

    Opmerking: geef pasgeboren kittens nooit andere melk dan vervangende kittenmelk-flesvoeding, aangezien de kans groot is dat hun kwetsbare maagjes van slag raken.

    Haal uw voordeel uit deze zoogtijd door de tijd te nemen om de zintuigen van de kitten te stimuleren, zoals de moeder dat ook zou doen tijdens het voederen. Indien de moeder er niet is, kunt u hun gezichts-, gehoor- en gevoelszintuig stimuleren door ze te aaien en tegen ze te praten op de momenten dat ze wakker zijn.

  • De overgang op vast voedsel: het ontdekken van nieuwe texturen en geuren

    De overgang naar vast voedsel vindt plaats wanneer de kitten tussen de 4 en 7 weken oud is. Tegen de leeftijd van 4 weken, kunt u beginnen met het mengen van nat voedsel met de flesvoeding om zo een soort pap te maken. Zo laat u uw kittens wennen aan de smaak en vergroot u geleidelijk de hoeveelheid nat voedsel. Tegen de 5 of 6 weken, kunt u droge brokjes introduceren, verzacht met water. Zorg ervoor dat u voedsel van een hoge kwaliteit kiest, dat speciaal samengesteld is om aan de specifieke voedingsbehoeften van uw kitten te voldoen. Tegen de 7 tot 8 weken, zouden uw kittens gespeend moeten zijn en vast voedsel moeten eten.

Tenslotte: verzorgen en toiletteren

  • Hygiëne: uw kittens helpen ontlasten

    Verrassend genoeg, is een kitten tot de vierde week niet in staat om in zijn eentje te ontlasten (d.w.z. urineren of poepen). De moederkat helpt haar kitten normaal gesproken dit te doen door haar genitale of anale gebieden te stimuleren. Hoewel we weten dat u misschien niet staat te springen om dit te horen, zult u dit ook moeten doen indien de moeder er niet is. U dient dit te doen na elke voedering totdat ze in staat is om in haar eentje te ontlasten. U zult zich nu ongetwijfeld afvragen hoe dit proces precies in zijn werk gaat? Het is echter makkelijker dan het klinkt. U moet zachtjes onder haar taart wrijven met een warme, vochtige doek of papieren handdoek, totdat ze urineert of poept. Het goede nieuws is dat u rond de 4 weken een ondiepe kattenbak kunt geven. Zet haar voorzichtig in de kattenbak om haar te laten wennen aan het gevoel en haar in staat te stellen haar geur achter te laten. Wees niet verrast als u uw kittens slapend in de kattenbak aantreft, het kan namelijk even duren voordat ze doorhebben hoe het werkt. Tegen de leeftijd van 8 weken, zouden ze de kattenbak zelfstandig moeten kunnen gebruiken.

  • Uw kitten wassen

    Katten zijn ongelooflijk schone dieren. Moederkatten brengen een groot gedeelte van de tijd door met zelfverzorging en het wassen van hun kleintjes door zichzelf en hun kittens constant te likken. Het is belangrijk om uw kittens gezond en schoon te houden. Als mama er niet is, moet u ze daarom regelmatig schoonmaken met een schone, vochtige doek. Controleer ook hun ogen dagelijks. Als er afscheiding is, gebruik dan een warm, vochtig en schoon wattenschijfje en maak de ogen voorzichtig schoon. Gebruik hierbij wel een nieuw wattenschijfje voor elk oog. Als het aanhoudt, rood, pijnlijk, ontstoken of gezwollen wordt, is het belangrijk dat u er een dierenarts naar laat kijken.

  • Socialisering en spelen

    De socialiseringsfase begint rond de leeftijd van 3 weken en is voltooid rond de 3 maanden. Tijdens deze belangrijke periode leert de moeder haar kittens onmisbare lessen over hygiëne, hoe met andere katten om te gaan, hoe te spelen en hoe roofzuchtig te zijn. Ze stelt ook belangrijke grenzen met betrekking tot dingen zoals bijten, krabben of potentieel riskant gedrag. Als u voor niet-gespeende kittens zorgt, moet u ze helpen socialiseren. Het is daarbij vooral belangrijk dat ze vroeg leren hoe ze met mensen en andere katten omgaan, en hoe ze om moeten gaan met nieuwe situaties of omgevingen, inclusief geluiden, geuren en verschillende vormen van stimulatie. U moet op jonge leeftijd beginnen met ze op te pakken en ze te knuffelen. Indien ze u bijten of krabben, zeg dan krachtig “nee” en stop de interactie onmiddellijk, op deze manier leren kittens dat de aandacht (waarvan ze genoten) stopt zodra ze krabben of bijten. Maak plezier en wees zelfverzekerd wanneer u met ze speelt en de vele beschikbare kattenspeeltjes uitprobeert. Sta ze bij om nieuwe sensaties, ervaringen en grenzen te ontdekken.

    Opmerking: Probeer om, naast de voedertijd, minstens 40 minuten per dag interactie te hebben. Houd dit vol tot de leeftijd van 7 weken. Vergeet niet dat uw kittens ook veel slaap nodig hebben om goed te groeien. Goede slaapomstandigheden zijn bepalend voor de gezondheid en de groei van uw kittens.

    Inmiddels zijn uw kittens hopelijk onderweg om gelukkige, gezonde en goed ontwikkelde katten te worden. Ze kunnen geadopteerd worden rond de leeftijd van 8 tot 12 weken, of u kunt besluiten ze zelf te houden en ze zelf te zien opgroeien. Wat uw besluit ook is, u mag tevreden zijn over alle zorg en aandacht die u heeft gegeven en de sterke band die u heeft ontwikkeld met uw kittens.

Title for buy online

text