Zoek

Wat zoek je precies?

HOE BEPAALT U RAS KARAKTERISTIEKEN IN UW HOND?

Wanneer u een hond geadopteerd hebt, zou het goed kunnen dat u niet veel informatie hebt over de oorsprong van zijn ouders of genetische afkomst.

Share Perfect Fit Delen
HOE BEPAALT U RAS KARAKTERISTIEKEN IN UW HOND?

Wanneer u een hond geadopteerd hebt, zou het goed kunnen dat u niet veel informatie hebt over de oorsprong van zijn ouders of genetische afkomst. Met andere worden, uw hond is uniek en behoort niet tot een enkel ras. Daarom kan het verleidelijk zijn om de rassen in uw hond te identificeren, zeker wanneer hij de mooie blauwe eigen van een husky heeft met het silhouet van een Labrador.

Eén van uw hond zijn ouders kan een geïdentificeerd ras zijn, maar u kunt hier niet zeker van zijn behalve wanneer hij in het nationaal register van rassen staat. Daarom zult u nauwkeurig moeten kijken naar zijn morfologische en gedragskenmerken, om te proberen te bepalen wat voor kruising hij is. Dit is soms nogal riskant om zelf te doen, dus twijfel niet om met uw dierenarts te schakelen. Hij of zij ziet een grote variëteit van hond rassen gedurende de dag, en zal u zeker kunnen helpen aan veel bruikbare informatie over de karakteristieken van elk ras.

Vergeet tenslotte niet om met iemand te praten die u wellicht wat achtergrond kan geven over uw hond zijn verleden. Wanneer uw hond een puppy is, kan het moeilijk zijn om concluderende informatie te vinden dus is het beter om een paar maanden te wachten tot hij meer volgroeid is, en dan kunt u opnieuw beginnen met uw evaluatie.

U kunt een onderbouwde gok doen gebaseerd op observatie maar als u echt zeker wilt weten wat voor ras uw hond is, zult u een DNA test moeten doen. Mars Veterinary - deel van het WALTHAM Centre for Pet Nutrition - heft een 'Wisdom Panel' gecreëerd -  een pakket dat een rapport van het DNA van uw mix ras hond creëert.

Er zijn verschillende morfologische eigenschappen die u kunt overwegen, waaronder:

De vorm van zijn hoofd

Het hoofd van honden kan onderverdeeld worden in 3 grote groepen: Dolichocephalic, of lang-hoofdige honden (bijv. de Collie), Brachycephalic honden met een brede schedel (bijv. de Boxer of Shih-Tzu), en Mesocephalic, wat verwijst naar honden met medium grootte hoofden en schedels die tussen de twee bovengenoemde groepen vallen. De Mesocephalic groep bevat de meeste honden (voorbeelden zijn de Labrador, Mechelaar, Herder.).

Vorm en dragen van de oren

De oren van honden kunnen verschillende vormen hebben (bijv. knop, vleermuis (lijkt op vleugels van een vleermuis), gevouwen, lang, breed, V-vormig..) maar ze zijn over het algemeen in 3 groepen verdeeld. Deze zijn: slappe of vallende oren (bijv. de teckel), prikkende of rechtopstaande oren (zoals de Yorkshire terrier, Duitse herders of Siberische husky) en halfprikkende of gespannen oren (zoals de collie).

 

 

De vacht textuur en kleur van uw hond

Honden hebben een grote variëteit van texturen en lengtes van vachten, waaronder kort haar (zoals de Deense Dog), pezig (zoals de Jack Russell), lang (Collie, Bouvier,.), en gekruld (Zoals de Labradoodle), onder anderen.

De vachten van onze honden vrienden zijn er ook in een breed scala van patronen waaronder tweekleurig of een vacht met twee kleuren (bijv. rode en witte kleuren van sommige spanielen), een gevlekt patroon (Dalmatiër), driekleurenpatroon (vaak zwart, bruin en wit, honden zoals de Berner Sennenhond), merle (vlekken met donkere nuances over een lichte basis laag - veel gezien bij collies, en de Australische herder) en een prachtige reeks kleuren zoals zwart en tan, goud, rood, roest, citroen, chocolade, om er maar een paar te noemen. Houd er echter rekening mee dat de vachtpatronen en -kleuren aanzienlijk verschillen binnen rassen dus bijvoorbeeld een Beagle kan zowel driekleurig als tweekleurig zijn.

U kunt ook overwegen om de algehele bouw van uw hond in overweging te nemen (slank, zwaar, enz.), of hij bijvoorbeeld een baard of snor heeft (zoals een Schotse terrier), evenals zijn gewicht, lengte en staart.

Karaktereigenschappen en ras

Bepaalde rassen worden ook geassocieerd met een bepaalde karaktereigenschap, temperament of bekwaamheid. Zo kunt u ook overwegen om het gedrag en de reactie van uw hond in verschillende situaties te overwegen. Onthoud echter dat er een breed scala aan gedrag en verschijning is binnen elk ras. Er is dan ook een aanzienlijk grotere kans dat uw hond een specifieke uitstraling of gedrag heeft als u kiest voor een ras in plaats van een hond van gemixte rassen.

Enkele punten om te overwegen: Is hij kalm of is hij een blaffer en constant alert (bijv. West Highland white terrier, beagle)? Bewaakt hij het huis? (Bijv. Duitse Herder). Is hij beschermend voor familieleden (bijv. Labrador Retriever)? Is hij constant aan het graven (zoals Terriers, Boxer)? Houdt hij van het water (zoals Poedels, Labrador Retriever)? Toont hij herders instincten (zoals Border collies, Bouvier)? Loopt hij voortdurend een geur of spoor achterna (bijv. Beagle of Pointer)? Is hij erg energiek (bijv. Collie, Jack Russell)? Heeft hij intense behoefte aan fysieke activiteit en vrijheid (bijv. Huskies)?

Algemene hond eigenschappen

  • Een rashond is geboren uit twee honden van hetzelfde zuivere ras. Een stamboomhond is een raszuivere hond wiens afstamming is geregistreerd in het nationale hondenregister van elk land. De twee woorden worden soms echter onderling verwisseld.

 

  • Een kruising is een hond waarvan de ouders bekend zijn en van twee verschillende hondenrassen zijn. Soms wordt deze term gebruikt om te verwijzen naar honden die opzettelijk zijn gefokt.
  • Een gemengd ras is een hond wiens ouders van verschillende rassen zijn.

Title for buy online

text